STATE OF SOUTH DAKOTA
REAL ESTATE COMMISSION

IN THE MATTER OF:
DECLARATORY RULING
DISPOSITION OF EARNEST MONEY

FOLLOWING A FAILED TRANSACTION

The South Dakota Realtor’s Association (the “Association”), through its attorney Brett
Koenecke, filed a Petition for Declaratory Ruling dated September 4, 2018. The Petition
requests a declaratory ruling from the South Dakota Real Estate Commission (the
“Commission”) concerning the applicability of SDCL 36-21-81 when a broker is unable to release
money held in trust when an accepted offer and agreement fails to close. The Association
requests resolution of the following question:

Does a broker violate SDCL 36-21A-81 if, after all applicable statutes of limitation have
run, the broker returns the earnest money deposit to the remitter, or forwards an earnest

money deposit to the State Treasurer as unclaimed property?

The Petition asserts that there are a number of earnest money deposits being held by
licensed real estate brokers from transactions, that for various reasons, failed to consummate.
The persons in the positions of purchaser and seller in the transactions are unable or unwilling
to agree to written instructions disbursing the funds. In addition, neither party takes legal
action to obtain a court order as the amounts are not economical. Eventually the parties move
on and leave the broker holding the money in a trust account unable to disburse the funds out

of concern for being disciplined for violating SDCL 36-21A-81.
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The issue before the Commission is one of proper procedure. When the parties to a real
estate transaction are being guided by licensed brokers, the broker who is selected to hold the
earnest money should obtain written instructions at the outset of the transaction instructing
the broker on disbursement of the money in the event the transaction fails to consummate. As
the statutes and rules do not require this action by the broker, absence of an agreement is not

a violation of Chapter 36-21A.

In absence of a written agreement obtained by the broker at the outset of a transaction,

the Broker must consider SDCL 36-21A-77.

SDCL 36-21A-77: (emphasis added)

If for any reason the seller fails, refuses, neglects or is unable to consummate the
transaction as provided in the purchase contract, and through no fault or neglect
of the purchaser, the real estate transaction cannot be completed, the broker
has no right to any portion of the deposit money which was deposited by the
purchaser, even though the commission is earned. This deposit shall be returned
to the purchaser at once.

SDCL 36-21A-77 requires a broker holding the earnest money to decide why the
transaction did not close. Under this statute, if two conditions are met then the money must be
returned to the purchaser. The first condition that must be answered is whether the
transaction failed due to the seller being unable to perform. If the answer is yes, then the
second condition must be met. That is whether the purchaser had no fault or neglect in the

matter. If that answer is also yes, then the money must be returned to the purchaser.
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i the answer to either of the forgoing questions is no, then the broker must abide by
SDCL 36-21A-81. The two primary ways to comply with SDCL 36-21A-81 are to either: (1) have
the parties to the transaction agree to written instructions, or (2) obtain a court order. Thereis
no timeframe within which a broker is required to obtain written instructions from the parties,
but it is most prudent to settle the written instructions when receiving the money. This prudent
act on the part of the broker would avoid the need for a court order or reliance on this
declaratory ruling. The second primary option under SDCL 36-21A-81 is cbtaining a court order.
The statue does not specify who may obtain the court order, so as the holding of the money
affects the broker it is within reason that he or she is able to obtain an order. Any broker relying

on this method should consult with their own counsel.

tn the situation in which the declaratory ruling has been requested, broker compliance
with SDCL 36-21A-81 is difficult if not impossible. In this situation the parties refuse to agree,
and due to the length of time passing, the courts no longer have jurisdiction to decide the
matter. This necessarily results in the broker holding the money until the broker decides to end
his business endeavor, but even then, the issue of who the earnest maoney goes to is not
resolved, it is merely out of the jurisdiction of the Commission. Such a result is clearly not the

intention of Chapter 36-21A.

The purpose of the Commission is public protection. The public is protected by ensuring
brokers are licensed and held accountable for their actions. As part of fulfilling this mission the
Commission requires periodic audits of a brokers’ trust accounting by the Commission’s

compliance officers. If earnest money were released by the broker to the remitter or to
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unclaimed property in the name of the remitter, this would be able to be confirmed during an
audit. The money would not be able to simply disappear. As long as the broker follows the
procedures called for by chapter 36-21A, and properly and correctly documents the same, the
parties involved would be able to determine where the money went and decide whether to

pursue the matter further.

The Commission hereby determines that SDCL 36-21A-81 is not violated when, after all
applicable statutes of limitation have run, the broker returns the earnest money deposit to the
remitter or forwards an earnest money deposits to the State Treasurer as unclaimed property
of the remitter. Before this action is undertaken, the broker must document that the broker has
considered fault under SDCL 36-21A-77, and that the broker has consulted the courts or a
licensed attorney and been informed that an order directing the disbursement of the earnest

money can no longer be obtained.

The Commission cannot state as part of this declaratory ruling, how much time must
pass before a court no longer has jurisdiction over a matter as pursuant to SDCL 1-26-15 the
statutes of limitation are not “statutory provisions, rules, or orders of the agency.” For an
answer to that issue a broker will need to consult his or her own counsel or if necessary, a court

of competent jurisdiction.

]
Dated and signed this _8; day of NW""‘B", 2018.

South Dakota Real Estate Commission




