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SOUTH DAKOTA DEPARTMENT OF LABOR 
 

OFFICE OF THE SECRETARY 
 

 
HF No. 1D, 2009/10 
DECLARATORY RULING  
Re: SDCL § 58-20-24, ARSD ch 47:03:04 
________________________________________________________________ 

 This matter comes before Pamela Roberts, the Secretary of the South 

Dakota Department of Labor, as a petition for declaratory ruling under SDCL 1-

26-15 and ARSD 47:01:01:04.  The Secretary has determined this is not a matter 

of widespread impact, so a public hearing is unnecessary.  The record consists 

of comments which were submitted to the Secretary on October 30, 2009. 

 Facts 

 The following assumed facts are presented: 

Scenario 1.  Worker has been injured on the job and has given timely notice.  

Insurer contacts its certified case management plan (CMP) and a nurse case 

manager (CM) is assigned.  The worker receives medical treatment and CM 

schedules appointments, attends appointments, and carries out various other 

tasks under the CMP.  CM also sends periodic progress reports to Insurer and 

has regular direct contact with Worker’s physicians.  Employer/Insurer denies all 

benefits except some ongoing medical expenses. Worker files a Petition for 

Hearing; Worker continues receiving medical treatment and CM continues 

actively carrying out purposes of the CMP. 

Scenario 2.  Same facts as Scenario 1, except Worker filed a Petition for Hearing 

culminating in a settlement agreement with Employer/Insurer approved by DOL.  
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The agreement left future medical claims open, with Employer/Insurer reserving 

the right to review and investigate the services. 

Questions 

 Petitioner has requested the Secretary address the following questions, 

with answers in the context of each factual scenario presented: 

 1.   Does a CM for a CMP need a signed medical release from Worker 

before the CM may obtain copies of Worker’s medical records, attend Worker’s 

medical appointments, or speak with Worker’s treating physicians?   

 2.   Are the CM and his/her CMP Insurer’s agents or representatives, such 

that the work-product privilege of SDCL §15-6-26(b) would protect from discovery 

any correspondence, progress reports, or other documents sent back and forth 

between the case manager and Insurer?   

 3. Is a CM for a CMP permitted to have direct contact with Worker’s 

treating physicians, either verbally or in writing, even if Worker is not present or 

otherwise involved in the communication?  Is such communication also protected 

by the work-product privilege? 

Discussion 

 The petition requests an interpretation of SDCL §58-20-24 and ARSD 

chapter §47:03:04.  SDCL §58-20-24 (quoted in part) says: “[E]very policy issued 

by any corporation, association, or organization to assure the payment of 

compensation under the provisions of the title, Workers' Compensation, shall 

contain provisions to provide medical services and health care to injured workers 

for compensable injuries and diseases under a case management plan that 
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meets the requirements established in rules promulgated by the Department of 

Labor pursuant to chapter 1-26.” 

 ARSD 47:03:04:06 was promulgated under §58-20-24 authority.  It 

provides in part: “To provide medical services … the medical provider must 

comply with the following requirements: (2) Agree to supply the reports required 

by SDCL 62-4-44 and 62-4-45 to the case management plan …The employer 

may assign to the case management plan its rights to receive reports under 

SDCL … 62-4-44 and 62-4-45.”  In turn, those laws say, in pertinent part: 

62-4-44. A medical practitioner or surgeon first treating an 
employee shall furnish a report of the injury and treatment to the 
employer … within fourteen days following the first treatment. … 
Thereafter, if the employee needs continued medical care or claims 
to be disabled from his employment, the medical practitioner or 
surgeon shall provide status reports to the employer … at no less 
than thirty-day intervals. 
 
62-4-45. All medical practitioners or surgeons attending injured 
employees shall comply with the rules promulgated pursuant to 
chapter 1-26 by the Department of Labor and shall make the 
reports as may be required by it. All medical and hospital 
information relevant to the particular injury shall, upon demand, be 
made available to the employer, employee, (and) insurer … No 
relevant information developed in connection with treatment or 
examination for which compensation is sought may be considered 
a privileged communication for purposes of a workers' 
compensation claim.  

 Additionally, ARSD 47:03:04:08 provides: “Case management includes 

the following: (1)  Developing a treatment plan to provide medical services to an 

injured or disabled employee; (2)  Systematically monitoring the treatment 

rendered and the medical progress of the injured or disabled employee;  

(3)  Ensuring that the injured or disabled employee is following the prescribed 
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treatment plan; and (4)  Formulating a plan for return to work when medically and 

vocationally appropriate for the employee.” 

 Collectively, these rules are designed to create a process of routine 

communication and exchange of information between a CMP and a treating 

provider.  Records are to be provided periodically as treatment continues, and 

“on demand” as necessary.  A CMP could not reasonably be expected to help 

develop treatment plans, return to work plans, and monitor the progress of 

treatment without communicating with a worker’s physicians. This is consistent 

with the philosophy expressed by the Supreme Court concerning exchange of 

medical information in workers’ compensation cases: 

One of the primary purposes of the South Dakota Worker’s 
Compensation Act is to provide an injured employee with a remedy 
which is both expeditious and independent of proof of fault. In order 
to accommodate this purpose, worker’s compensation procedure is 
generally as summary and informal as is compatible with an orderly 
investigation of the merits. The whole idea is to get away from the 
cumbersome procedures and to reach a right decision by the 
shortest and quickest possible route.  This informality not only 
prevents the defeat of claims by technicalities, but simplifies and 
expedites the achievement of substantially just results.  

SDCL 19-13-7 provides the physician/patient privilege in South 
Dakota. It is clear that South Dakota law implies a waiver of the 
privilege if, as here, a patient litigant has placed his or her physical 
condition at issue as the basis of a legal claim. The rules of 
evidence provide: “There is no privilege ... as to a communication 
relevant to an issue of the physical ... condition of the patient in any 
proceeding in which he relies upon the condition as an element of 
his claim or defense ... .” SDCL 19-13-11.  

SDCL 19-2-3 provides:  In any action or proceeding or quasi-
judicial administrative proceeding, whenever the physical or mental 
health of any person is in issue, any privilege under 19-13-7 shall 
conclusively be deemed to be waived at trial or for the purpose of 
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discovery under chapter 15-6 if such action or proceeding is civil in 
nature … 

There should be a free flow of information regarding an employee’s 
physical condition when a worker’s compensation claim is made. 

Sowards v Hills Materials Co., 94 SD 826, 521 NW2d 649. 
(additional citations omitted.) 

 That said, the Department has long held the view that these rights of 

communication do not confer the ability for a CM or any Employer representative 

to be present in a treating provider’s examination room while an examination 

takes place.   

 A document or tangible thing is attorney work-product if in light of the 

nature of the document and the factual situation in the particular case, the 

document can fairly be said to have been prepared or obtained because of the 

prospect of litigation. Tebben v. Gil Haugan Construction, Inc., 2007 SD 18, ¶29, 

720 NW2d 166.  In Tebben, a distinction is arguably drawn between the 

disclosure of expressed medical opinions and matters discussed with a physician 

that could reveal an attorney’s strategy.  See Tebben, Id. The object of the rule is 

to protect the mental impressions, conclusions, opinions or legal theories of an 

attorney.  Kaarup v. St. Paul Fire & Marine Ins. Co., 436 NW2d 17, 21 (SD 1989).  

ARSD 47:03:04:06 quoted above declares a CMP to be an agent of an insurer 

for the purpose of receiving reports should an insurer wish; to the degree the 

work-product privilege applies to the insurer, it applies to the CMP. 

 Looking at “Scenario 1” and “Scenario 2,” in the former situation litigation 

is pending, in the latter it is not.  There is no indication in “Scenario 2” that an 
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attorney is involved or potentially involved on Insurer’s behalf.  The work-product 

privilege could be fairly said to apply in “Scenario 1,” but, without more, it would 

not apply in “Scenario 2.” 

 A different issue is presented when a CM contacts Worker’s treating 

physicians.  There is no prohibition against such communications, even if 

litigation is involved, as this encourages the flow of information recognized in 

Sowards, supra.  However, it would produce an absurd result to say 

communications between the CM and a treating physician, one likely selected by 

Worker and providing services to Worker, could not be disclosed to Worker.  

Granted, while litigation is pending, the impressions or opinions subsequently 

drawn by a CM or other insurer agent from those communications are protected, 

but as to what was exchanged between the CM and Worker’s physicians by way 

of questions and responses, no privilege exists. 

 It has been assumed for this purpose of this Declaratory Ruling that the 

litigation to which the petitioner has referred is not based on an insurer’s bad 

faith, or Worker’s demand for attorney’s fees per SDCL 58-20-3.  Were such 

litigation involved, the opinions expressed here might change. 

 Therefore, to respond to the inquiries presented, it is DECLARED: 

1. As to Question 1, applying “Scenario 1” or “Scenario 2,” a CM for a CMP 

does not need a signed medical release from Worker before the CM may 

obtain copies of Worker’s medical records, attend Worker’s medical 

appointments, or speak with Worker’s treating physicians.  This would not 
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entitle the CM to be present while Worker was being examined by the 

treating physician. 

2. As to Question 2, applying “Scenario 1,” a CM and his/her CMP are 

Insurer’s agents or representatives, such that the work-product privilege 

would protect from discovery any correspondence, progress reports, or 

other documents sent back and forth between the case manager and 

Insurer.  

3. As to Question 2, applying “Scenario 2,” it cannot be presumed from the 

facts a work-product privilege applies. 

4. As to Question 3, applying “Scenario 1” or “Scenario 2,” a CM for a CMP 

is permitted to have direct contact with Worker’s treating physicians, either 

verbally or in writing, even if Worker is not present or otherwise involved in 

the communication.  There is no work-product or other privilege protection 

associated with the information gathered in such a communication. In 

“Scenario 1,” the impressions or opinions subsequently made by a CM or 

other agent of the insurer based on those communications would be 

privileged, but they would not be privileged in “Scenario 2,” as there would 

be no litigation pending. 

Dated this 25th day of November, 2009. 

 

_________________________ 
Pamela Roberts 
Secretary 
South Dakota Department of Labor 


