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DECLARATORY RULING  
Re: SDCL §§ 62-4-2, 62-4-5 
 
 This matter comes before Pamela Roberts, the Secretary of the South Dakota 

Department of Labor, as a petition for declaratory ruling under SDCL 1-26-15 and 

ARSD 47:01:01:04.  The Secretary has determined that this is not a matter of 

widespread impact, so a public hearing is unnecessary.  On June 14, 2005, a hearing 

was conducted telephonically by James Marsh, Director, Division of Labor and 

Management, on behalf of the Secretary, with Jeff Shultz of Woods, Fuller, Shultz & 

Smith PC appearing on behalf of Petitioner. 

 The Department was asked to assume the following facts: 1) A worker (Worker) 

had an injury to one hand.  2)  The treating physician limited Worker to one-handed duty 

without any other restrictions.  3)  The expected healing period before Worker was likely 

be authorized to return to full duty is three weeks from the date of injury.   4)  The 

Employer (Employer) has a variety of jobs at its plant requiring varying degrees of 

physical capabilities.  5)  Employer has work available within Worker’s restrictions for 

two hours a day, five days a week.  6)  The day after the injury, when the doctor 

established the restrictions, Employer offered Worker such a two hour a day job.   

 Petitioner has asked the Department to provide its positions on the following 

questions:  1)  If Worker accepts the one-handed position and works in that capacity for 

three weeks, can Worker ever meet the waiting period under SDCL § 62-4-2?  2)  If 

Worker refuses the part-time employment, is Worker entitled to temporary disability 

benefits of any sort? 

§ 62-4-2 provides:  “No temporary disability benefits may be paid for an injury 

which does not incapacitate the employee for a period of seven consecutive days. If the 
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seven day waiting period is met, benefits shall be computed from the date of the injury.” 

The term “incapacitate” has not been defined in our laws.  On the other hand, §62-4-5 

(quoted below) refers to “partially incapacitated” and §62-4-6(23) refers to “totally 

incapacitated.”   It is an old but consistently applied rule that workers’ compensation 

laws are remedial, and should be liberally construed to effectuate their purposes, to aid 

the injured worker.  E.g., Schwan v. Premack, 70 SD 371, 17 NW2d 911 (1945).  Where 

the Legislature had the opportunity to specify that the waiting period applied strictly to 

the “totally incapacitated” and did not, it is properly concluded that the “partially 

incapacitated” worker should be included.  Those states that have excluded periods of 

partial incapacitation from the waiting period have done so expressly in their statutes.  

Larson, Workers’ Compensation Law, §80.03(6) (CD-ROM version, November, 2004 

release.) 

§ 62-4-5 (emphasis added) provides: 

If, after an injury has been sustained, the employee as a result thereof 
becomes partially incapacitated from pursuing the employee's usual and 
customary line of employment, or if the employee has been released by 
the employee's physician from temporary total disability and has not been 
given a rating to which § 62-4-6 would apply, the employee shall receive 
compensation, subject to the limitations as to maximum amounts fixed in § 
62-4-3, equal to one-half of the difference between the average amount 
which the employee earned before the accident, and the average amount 
which the employee is earning or is able to earn in some suitable 
employment or business after the accident. If the employee has not 
received a bona fide job offer that the employee is physically capable of 
performing, compensation shall be at the rate provided by § 62-4-3. 
However, in no event may the total calculation be less than the amount 
the claimant was receiving for temporary total disability, unless the 
claimant refuses suitable employment. 
 

 Under the facts provided by the Petitioner, the offer of part-time employment was 

likely “bona fide.”  It was at the same place of business and fit Worker’s restrictions.  

The hours were such that, in combination with § 62-4-5 benefits, the Worker’s earnings 

would likely have been suitable.  §62-4-5 specifies that a claimant who refuses suitable 
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employment may receive less in earnings than his § 62-4-3 temporary total disability 

rate, but does not specify how much less.  The § 62-4-5 formula calls for benefits to be 

paid based on one-half the difference between pre-injury earnings and the amount “the 

employee is earning or is able to earn.”   

 In Beckman v. John Morrell & Co., 462 N.W.2d 505 (1990), the Supreme Court 

held that an employee could be denied temporary disability benefits during a period in 

which the employee voluntarily withdraws from a labor market (the employee was 

denied temporary benefits during a strike.)  Similarly, in the permanent total disability 

case of Reede v. State of South Dakota Department of Transportation, 2000 SD 157, ¶ 

15, the Court questioned whether the employee “impeded the return to gainful 

employment” or “planned to retire from the labor market.”  (The employee had moved 

from Rapid City to Forsyth, Montana.) 

 Here, the facts stated to the department reveal an employee who had a suitable 

job opportunity and rejected it voluntarily.   It is antithetical to the purposes of South 

Dakota’s laws to permit such a person to continue to receive benefits under such 

circumstances. 

It is therefore the ruling of the Department of Labor that Worker would meet the 

waiting period in SDCL § 62-4-2 when she is on medical restrictions and is not earning 

her pre-injury wages for seven consecutive days.  Worker would not be entitled to 

weekly benefits under SDCL § 62-4-5, because she voluntarily withdrew from or 

impeded her return to gainful employment. 

 Dated this ________ day of _____________, 2005. 

_________________________ 
Pamela S. Roberts 
Secretary 
South Dakota Department of Labor 


