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WHAT’S NEW IN REGULATION

The Financial Accounting Standards Board (FASB)
published FASB Interpretation No. 47, Accounting for
Conditional Asset Retirement Obligations. Interpretation 47
will result in (a) more consistent recognition of liabilities
relating to asset retirement obligations, (b) more
information about expected future cash outflows associated
with those obligations,and (c) more information about
investments in long-lived assets because additional asset
retirement costs will be recognized as part of the carrying
amounts of the assets.

Interpretation 47 clarifies that the term conditional asset
retirement obligation as used in FASB Statement No. 143,
Accounting for Asset Retirement Obligations, refers to a legal
obligation to perform an asset retirement activity in which
the timing and (or) method of settlement are conditional
on a future event that may or may not be within the
control of the entity. The obligation to perform the asset
retirement activity is unconditional even though
uncertainty exists about the timing and (or) method of
settlement. Uncertainty about the timing and (or) method
of settlement of a conditional asset retirement obligation
should be factored into the measurement of the liability
when sufficient information exists. Interpretation 47 also
clarifies when an entity would have sufficient information
to reasonably estimate the fair value of an asset retirement
obligation.

Interpretation 47 is effective no later than the end of fiscal
years ending after December 15, 2005 (December 31,
2005, for calendar-year enterprises). Retrospective
application of interim financial information is permitted
but is not required. Early adoption of this Interpretation
is encouraged.

The full text of the Interpretation is currently available on
the FASB's website. Copies of Interpretation 47 are
scheduled to be available in April 2005, through the FASB
Order Department at 800-748-0659 or by placing an order
on the FASB website at www.fasb.org.

GASB ISSUES CONCEPTS
STATEMENT #3

The Governmental Accounting Standards Board (GASB)
has issued Concepts Statement No. 3, Communication
Methods in General Purpose External Financial Reports
That Contain Basic Financial Statements.

The Concept Statement seeks to provide a conceptual basis
for determining communication methods for presenting
information from general-purpose external financial reports
that include basic financial statements.

Some of the communication methods include recognition
in basic financial statements, disclosure in notes to basic
financial statements, presentation as required
supplementary information (RSI), and presentation as
supplementary information.

The Concepts Statement sets forth the communication
methods commonly used in general purpose external
financial reports, develops criteria for each communication
method and provides a hierarchy for their use.

By clarifying the definitions, criteria and hierarchy GASB,
as well as those who prepare financial reports, to determine
the best way to communicate various informational items.
GASB expects that more consistency in communication
should serve to make the reports more useful to users.

The Concepts Statement (Product Code GCO03) can be
ordered through the GASB’s order department at
800.748.0659 or via its website.
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NEW CPE RULES

The South Dakota State Board of Accountancy has
amended the current Continuing Professional Education
rules. These changes may be found on our website at
www.state.sd.us/dol/boards/accountancy and will become
effective July 1, 2005.

CPE offered through the SDCPA Society, the AICPA and
NASBA should be in compliance with the board’s rules. If
you have any questions as to whether a CPE course you
have selected qualifies for CPE credit, please review the
rules and/or call us at the board office and we will be happy
to answer any questions you may have.

NEW BOARD STAFF MEMBER

Please join me in welcoming Tricia Ryken to the South
Dakota Board of Accountancy staff. Tricia is a recent
graduate of Minnesota State University, Mankato.

NATIONAL COMPUTERIZED UNIFORM CPA
EXAM STATISTICS - WINDOW 1-3

Apr/May July/Aug Oct/Sept Jan/Mar Cum

AUD  48% 43% 39% *N/A  43%
BEC  44% 45% 45% 45%
FAR  47% 44% 38% 42%
REG 47% 42% 35% 41%

*National statistics are not yet available for window 4.

SOUTH DAKOTA STATISTICS
WINDOWS 1-4

Apr/May July/Aug Oct/Sept Jan/Mar Cum

AUD  21% 46% 35% 58%  40%
BEC  38% 46% 41% 58%  46%
FAR  46% 90% 22% 57%  54%
REG 67% 40% 17% 33% 40%

CONGRATULATIONS TO OUR
TOP CANDIDATES

Congratulations to the following individuals for passing all
four sections on their first attempt. All three individuals
received scores in the 80’ and 907%s.

Ted R. Horning

Tessa R. Thomas

Sarah M. Tuntland

NEW LICENSEES
Debbe L. Tobin
Michael D. Todoff
John D. Magnuson
Sarah J. Snyder
Kristi L. DeBoer
Stacy L. Erdmann
Tiffany D. Roen
David P. Midland
William J. Marketon
Shelly C. Schneider
Wally D. Kempema

Laura A. Arth
Heather L. Hofer
Aaron J. Bjorkman
Lisa Rae DuPont
Kent A. White
Shannon R. Clark
Lorna J. Severy
Justin J. Schneider
Katherine T. Wakefield
Jason M. Maxwell
Sandy J. Vosika

Todd R. Willson Jeanie M. O’Laughlin
Eric A. Young Aaron P. Christianson
Shi Lin James D. Walti

Leah M. Kooren

NEW FIRM PERMITS ISSUED

CP Finanical Services, LLP
Anderson Group CPA, Inc.
Dutton & Associates, P.C.

Gray & Associates, LLC

Lindburg & Vogel, Chartered
Steven |. Bechtold, CPA

Dauby O’Connor & Zaleski
Sarathi Giridhar, CPA

Clausen & Rice. LLP

Dennis M. Nelson, CPA

Gordon, Hughes & Banks, LLP
Mayer Hoffman McCann, P.C.
Bottom Line, LLC

Van Bruggen & Vande Vegete, PC.
Lefor & Rapp, LLC

Campbell Higgins & Assoc. , PC.
Hopfinger & Merriman, Ltd.
Woltman Van Kekeriz & Stotz, PC.
Deloitte Financial Advisory Services, LLP
Business Accounting & Consulting
Moncur & Sell, LLP

Koele & Chickering, PC.

Virchow, Krause & Company, LLP
Contryman Associates, P.C.



RENEWAL TIME IS QUICKLY
APPROACHING

The South Dakota Board of Accountancy office will begin
mailing out renewal forms on June 15, 2005. Please be
sure to self report any criminal, administrative or civil
action(s) taken against you, if any.

All renewal forms must be received in the Board office or
postmarked by August 1, 2005. Renewals received after
August 1, 2005 will be subject to a $50 late penalty fee.
Failure to receive a renewal notice does not constitute an
adequate reason for failing to renew the certificate in a
timely manner.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

The first section of the FAQs below will deal with the
computerization of the Uniform CPA Examination. The
second section will deal with questions frequently asked by
licensees.

If you have any questions, please do not hesitate to contact
the board office. We are here to provide assistance to you.
Helping you understand the accountancy laws and rules
governing the accounting profession helps us to promote
the Board’s mission of public protection!

| understand the fees for the seat time associated with the
computer-based exam will increase beginning July 1.
How much will the exam cost?

The new examination fees are listed below. This increase
reflects the Prometric Testing Site’s increase from $17.50
per hour to $22.50 per hour. The increase is based on
lower than expected candidate volumes.

SECTION EXAM LENGTH EXAM FEE
Auditing 4.5 Hours $189.25
Accounting 4.0 Hours $178.00
Regulation 3.0 Hours $155.50
BEC 2.5 Hours $144.25

How much time will I have to pass all four sections of the
computer-based exam?

You must pass all four sections of the Uniform CPA
Examination within 18 months. All parts must be passed
during the 18 month period. Credit will be lost for any
exam passed outside the 18 month period.

What is the deadline for filing my application for any
given testing window?

The board recommends filing your application by the 15th
of the month prior to the testing window for which you
wish to sit. For example, if you wish to sit in the first
testing window which is April-June, you should file your
application with the board by March 15th to ensure your
desired testing date. However, you are not limited to this
deadline. The board will accept applications throughout
the year.

What can | do to prepare for the computer-based exam?

Visit www.cpa-exam.org and participate in the tutorial
available. Also, familiarize yourself with the professional
literature governing accounting, auditing and tax standards.
You may visit www.aicpa.org to find information pertaining
to the AICPA Professional Standards. The Financial
Accounting Standards Board (FASB) has made their
professional literature available at their website
www.fash.org. All sections of the computerized exam
except the BEC section require candidates to access
professional standards in the research portion of the
simulations. Familiarization with accessing of professional
standards on line is critical to your successful completion of
this segment of the exam section(s). The AICPA offers a
one year subscription to the on-line Professional Standards
for exam candidates. Please visit their website for
information on obtaining a subscription to on-line
professional standards for both student members and non-
student members.

After | am deemed eligible by the Board, what can |
expect?

Once the board has reviewed your application and
determined your eligibility to sit for the examination, you
will receive a email from the board notifying you of your
application status. Within a week of board notification you
will be receiving a “notice to schedule” (NTS). Once you
have received your NTS you may schedule your
examination.

How long is my NTS valid?

Your NTS will be valid for one year. This will be your set
period of time to schedule and take the exam section(s) for
which you have been issued an NTS. After one year of
receiving an NTS for any given section your NTS will
expire and you will be required to re-apply. The board
recommends scheduling during the same window in which
your NTS is issued.



How often can | take the computerized exam?

A candidate may sit for as many parts of the exam as they
register for within any given window. Duplicate sections
will not be allowed within the same testing window. You
may register to sit for the exam during each testing window
throughout the calendar year. The board does not
recommend registering for more parts than you can
reasonably expect to complete within a given window. If
for some unanticipated reason you are unable to schedule a
test for which you have been issued an NTS within the
one-year allotted time period, you will be required to re-
register and pay for those sections not taken.

Will I be required to pass one section of the exam before
applying to take another section?

Candidates will not be required to pass one section before
applying to take another section of the exam.

How do | schedule a test time?

Instructions for scheduling your test time will be sent with
your NTS. You may also visit the Board’s website at
www.state.sd.us/dol/boards/accountancy and click on
Licensing Information/Forms.

Where will | sit for the exam?

There is one Prometric testing site in South Dakota,
located in the Sylvan Learning Center one block west of
Louise on 57th Street in Sioux Falls. We are anticipating
the opening of a new testing site in July or August of 2005
in Rapid City. Please monitor the “What's New” section of
our website for updates on the opening of this new testing
site.

When will | receive my scores/grades?

The AICPA is responsible for making the final
determination on score/grade release dates. The Board
anticipates receiving the scores within the first two weeks
following the window for which you have sat. Once the
score reports are received in the board office, they will be
sent out within one business day.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
CONCERNING LICENSING ISSUES

If I hold a reciprocal license in South Dakota, do | have
to maintain my license in the state for which | was
granted the reciprocal license?

South Dakota does not require you to maintain your
license in the state by which you were granted reciprocity.

However, the board highly recommends you check with the
state Board where you were originally licensed to ensure
compliance with their licensing regulations.

Many states require licensees to maintain their licenses in
either an active or inactive status regardless of whether or
not they live or practice in that state. Allowing your license
to lapse may subject you to fines for unpaid fees, and in
some cases, you may have to re-sit for the Uniform CPA
Examination to renew your license in that state at a later
date.

South Dakota is keenly aware of the mobility issues facing
CPAs and thereby allows CPAs no longer engaged in
performing or offering to perform accounting services to
the public several options.

A CPA may register their certificate in an inactive status, by
submitting the form and paying the $50 filing fee. This
status exempts the CPA from compliance with the
Continuing Professional Education requirement. If the
CPA is 55 or older and no longer performs or offers to
perform accounting services to the public, they may file in
a retired status, by filing the “retired” form provided by the
board and paying the reduced fee of $10.

A final option to CPA’s would be to relinquish their
certificate. An example of a case whereby a CPA may wish
to relinquish their certificate would be if they no longer
practice or have clients in South Dakota, and they have
moved to another state, and are currently complying with
the Accountancy laws in that state.

The South Dakota Board maintains relinquished
certificates on file in the board office and will return them
upon the fulfillment of the respective requirements for an
active, inactive or retired status.

If a CPA chooses to relinquish their South Dakota
certificate, they should first check with any states in which
they have been granted reciprocity based on their good
standing in South Dakota. Many states granting
reciprocity require CPAs maintain their license in an active
status, in the original state in which they were licensed.

IN OTHER NEWS. . .
PCAOB REGISTRATION PLAN IMPLEMENTED

Registration with the Public Company Accounting
Oversight Board (PCAOB) is required for all firms that
wish to prepare or issue audit reports on SEC registrants.
This includes sole practitioners, but not all individual
accountants. However, as part of the firm’s registration
application, disclosure of the names of all accountants



associated with the firm is required. The PCAOB does not
exempt non-US public accounting firms from registration.
For updates on new regulations governing accounting firms
with SEC clients check the sec.gov website.

POSTING OF DISCIPLINARY ACTIONS

“Final” disciplinary actions taken by the Board of
Accountancy beginning January 1, 2004, must be posted to
the Board’s website.

DISCIPLINARY STATUTE 36-20B-40 AMENDED

SDCL: 36-20B-40(5)(12) were amended by a bill
introduced by Governor Rounds to delete “gross” and
replace with “negligence or incompetence”. The SDCPA
Society proposed an amendment to the bill which changed
the language to “repeated negligence, and deleted
incompetence”. The amendment passed and will become
the language for this statute effective July 1, 2005.

“NEW” TAX FACTS

The Department of Revenue has issued Tax Facts #107,
effective July 1, 2005. This Tax Fact is designed to explain
how sales and use tax applies to accounting services.

Two key elements of #107 are:

1. If the client receives the service at the accountant’s office,
charge the sales tax rate at the accountant’s office location.

2. If the client does not receive the service at the
accountant’s office, charge the sales tax rate at the
customer’s address.

For the complete Tax Facts #107, please access the
Department of Revenue’s website at www.state.sd.us/drr, or
email them at bustax@state.sd.us.

FUTURE BOARD MEETINGS
April 28-29, 2005 - Casey Peterson & Associates Conference
Room, 505 Kansas City Street, Rapid City, South Dakota
(605) 348-1930
May 27, 2005 by Telephone Conference Call at 10 AM (CST)
June 29, 2005 by Telephone Conference Call at 10 AM (CST)

Please contact the board office if you have any questions at
(605) 357-5770.

STATE BOARD OF
BOARD OF ACCOUNTANCY
(605) 367-5770
(605) 367-5773 - FAX
www.state.sd.us/dol/boards/accountancy

Board Members
John D. Graham, CPA
Chair
Madison

Marty Guindon, CPA
Auditor General
Vice-Chair
Pierre

Mary S. Day, CPA
Secretary-Treasurer
Belle Fourche, South Dakota

John M. Mitchell, CPA
Member
Rapid City

David G. Olson, CPA
Member
Mitchell

John E. Peterson, PhD
Lay Member
Aberdeen

Bobbi Barnhill
Executive Director

Julie Iverson
Administrative Assistant

Tricia Ryken
Secretary
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The South Dakota State Board of Accountancy
wishes to extend their heartfelt sympathies to:

The Hopfinger family on their loss
of Randy Hopfinger, CPA

Laura Coome, Executive Director, SDCPA
on the loss of her mother.



MOVING - LET Us KNOW

SDCL: 36-20B-29 requires holders of certificates to notify the Board within 30 days of change of address or in employment.

Certificate Holder

Last Name Jr./Z First Middle
Certificate # Send Mail to Home Business
New Home Address
City State Zip
CPA Firm/Business Name State Zip

New Business Address

City State Zip
Bus. Telephone: ( ) Home ( )

Bus. Fax ( ) E-mail address

Mail to: SD State Board of Accountancy Fax to: (605) 367-5773
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